Tokrat nas pot pelje na drugi konec sveta. Največ prostih dni bomo namenili obisku Hondurasa.

Poleg plaže bomo obiskali tudi kavne plantaže

Se sprašuješ zakaj smo v pražarni Escobar navdušeni nad kavami iz Hondurasa?

Na to srednjeameriško državo smo navezani, saj je to Omarjev drugi dom, kjer je preživel svojo mladost. Obenem pa smo v desetletju našega dela s Specialty kavami spoznali zelo raznovrstne, pristne in vrhunske kavne okuse te države! In navezali stike z delovnimi, srčnimi in vztrajnimi pridelovalci!

Honduras se že od leta 2005 uvršča med države, kjer najboljšim kavam podeljujejo naziv Skodelice odličnosti, t.i. Cup of Excellence. Država je bila sicer prva izvoznica kave v regiji, tudi danes je ena izmed vodilnih po količini pridelane in izvožene kave, vendar pa v zadnjih nekaj letih pridobiva pozornost svetovnega Specialty segmenta, saj prideluje izjemne kave.

Nekateri pridelovalci se držijo tradicionalnih metod pridelovanja, vedno več pa je tudi inovativnih in vztrajnih, ki s svojo zgodbo in kavami navdušijo v svetovnem merilu. Zaščitni znak honduraških kmetov je skodelica kave, v kateri je okusiti srce in predanost.

Spiti skodelico kave v Hondurasu je doživetje

Čeprav se ni moč izogniti tropski vročini, pa ima kava s tradicionalnimi okusi prav poseben čar. Koruzna tortilja polnjena s kremnim sirom, pečenim jajčkom in rezino avokada ter požirek kave je fantastična kombinacija za brbončice!

V Hondurasu čas teče počasneje

Še posebej v manjših mestih ob karibski obali na severu ali na obalah Tihega oceana na jugu. Mi še posebej radi obiščemo obmorsko mesto Trujillo, ki ga je na svojih prekomorskih pustolovščinah obiskal tudi Krištof Kolumb.

Ob potepanju po visokogorskih območjih zahodnega dela države, kjer rastejo najboljše kave, pa radi obiščemo mesta, ki se ponašajo z ostanki kulture Majev. Najbolj znano je starodavno mesto Copán, kjer so ostanki čudovito izklesanih kamnitih spomenikov. Pod sencami ogromnega tropskega rastja so postavljene piramide, ki pripovedujejo zgodbe o močnem in ponosnem ljudstvu, ki je nekoč naseljevalo to območje. V regiji Copan se kulturna dediščina prepleta z vrhunskimi kavami, zato je obisk tega dela vedno petzvezdično doživetje.

Obisk kavne kmetije Pino De Oro

Letos imamo v načrtu, da obiščemo Oscarja Tinoca in obiščemo kavni nasad Rino De Oro, v katerem prideluje kavo, ki je bila letos kronana z nazivom Cup of Excellence. Njegova zgodba nas je pritegnila, želimo ga osebno spoznati, predvsem pa si želimo okusiti kavo in jo popiti v okolju, kjer jo prideluje!

Če nam bo le uspelo priti do njegove kavne kmetije, se bomo zagotovo oglasili s kakšno zanimivo objavo na našem Instagram ali Facebook profilu.

Bodi v stiku z nami!